Negentig studenten Social Work over de vloer


Regelmatig krijgen we van Hogescholen verzoeken voor interviews en rondleidingen. De studenten moeten immers al vroeg snuffelen aan hoe het werk er straks in het echt zal uitzien. Hoe kom je aan dit soort vragen tegemoet zonder dat het kwetsbare proces van herstel van een cliënt onder druk komt te staan? Onderstaand een inkijkje in een dag met negentig studenten social work.

Tweedejaar studenten

Op donderdag 12 en 26 september ontvingen we in het huis van de Buurt aan de Driftstraat in Leiden maar liefst negentig studenten van de Social Work opleiding van de Hogeschool Leiden. Deze tweedejaars studenten moeten in het kader van het project 'Outreachend werken' mensen interviewen. Leuk aan dit project is dat de studenten vooraf niet weten wie ze zullen spreken. Zijn het ouderen, daklozen of vluchtelingen? De studenten zijn totaal niet voorbereid, zoals ook een hulpverlener die outreachend werkt zich niet kan voorbereiden.

Direct op pad

Bij binnenkomst worden de groepen gesplitst. Drie groepen van elk twaalf studenten mogen direct weer naar buiten om op pad te gaan met een ervaringsdeskundige. In een wandeling van anderhalf uur lopen ze langs diverse locaties van De Binnenvest maar ook door het Kooipark en langs het politiebureau. Onderweg vertelt de ervaringsdeskundige zijn verhaal. Wat hebben deze plekken voor  betekenis voor een dakloze? Waar kun je schuilen als het slecht weer is? Waar vind je mensen die je kunnen helpen?

Vragen, vragen én waarschuwen

De rest van de groep gaat in gesprek met drie andere ervaringsdeskundigen. In drie rondes mogen de studenten werkelijk álles vragen. En, na wat lichte aarzeling, doen ze dat ook: ‘Hoe ben je verslaafd geraakt?’; ‘Heb je wel eens dingen gestolen om aan geld te komen?’; ‘Hoe is de relatie met je ouders nu?’
Geduldig worden alle vragen beantwoord. Op hun beurt stellen de ervaringsdeskundigen ook vragen. Zo vraagt Nigel aan elke groep of ze wel eens drugs hebben gebruikt. Bij alle groepen is dit onder meer dan de helft van de studenten het geval. Als hij vraagt welke drugs ze gebruikt hebben blijkt dat blowen heel erg ‘uit’ is (ouderwets en niet spannend), xtc en ketamine is hip en wordt vooral gebruikt in het uitgaansleven. Nigel gooit er direct een waarschuwing achteraan: ‘Zo ben ik ook begonnen, let op wat je doet!’

Allemaal oude bekenden

Onder de indruk verlaten de studenten drie uur later het buurthuis. De ervaringsdeskundigen blijven plakken en praten nog even met elkaar na. Ze blijken elkaar allemaal te kennen. ‘Joh, wij hebben nog samen een huis gekraakt, weet je dat nog?’ Iedereen heeft inmiddels eigen woonruimte gevonden en het gaat goed. ‘Het is zo fijn dat we hier nu elkaar treffen en dat het ons allemaal goed gaat.’ Dit soort dagen met studenten blijken dus niet alleen voor de studenten van belang. De uitwisseling doet ook de ervaringsdeskundigen zichtbaar goed. Reden om te onderzoeken op welke wijze het project kan worden vervolgd.

 

U bent hier