Brand bij het Sociaal Pension op zaterdag 3 februari jl.

Zaterdagavond 3 februari is er brand ontstaan in het Sociaal Pension aan het Morspad in Leiden. De brandweer was er snel bij om de brand te blussen. Een bewoner is ernstig gewond geraakt en opgenomen in het ziekenhuis. De overige 27 bewoners zijn geëvacueerd en overgebracht naar de locatie Nieuwe Energie. Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend. Het onderzoek daarnaar loopt nog.

Goed opgevangen

Zaterdagnacht zijn de bewoners door vrijwilligers van het Rode Kruis naar gebouw C op het Nuon-terrein aan de Langegracht gebracht. Dit gebouw wordt door De Binnenvest gebruikt voor nachtopvang en is nu ingericht als noodlocatie voor de bewoners van het Sociaal Pension. De opvang is zo comfortabel mogelijk gemaakt voor hen. Er waren veel medewerkers ter plekke om de zorg te bieden die nodig was, waaronder ook medewerkers die zich spontaan aanboden om extra te komen helpen.

Brandschade

De brandschade is gelukkig beperkt gebleven door het snelle optreden van medewerkers en de brandweer. Er is wel veel roetschade in het hele gebouw, variërend van licht tot zwaar en niet altijd met het blote oog zichtbaar. Daarom is overal het roet opgemeten, en weten we precies waar welke aanpak nodig is. Er is met man en macht gewerkt om het gebouw zo snel mogelijk weer in orde te krijgen. Er was een grote ploeg gespecialiseerde schoonmakers aan de slag, er liep een aannemer rond, plafonds en andere zaken zijn vervangen, en de hele dag door draaiden de wasmachines met kleding van bewoners.

Terugkeer naar de kamers

Vrijdagmiddag 9 februari konden de eerste (ca.) 20 bewoners terug worden verhuisd naar het Sociaal Pension, opnieuw mede dankzij de inzet van medewerkers van het Rode Kruis. De bewoners kwamen zoveel mogelijk met hun persoonlijk begeleider of een andere medewerker, die hielp met de laatste inrichting van de kamer: alles weer op zijn plaats zetten, bespreken wat er veranderd was, gewoon even uitwisselen en weer landen na bijna een week elders te hebben gewoond. Daar is goed de tijd voor genomen, al zal het nog zeker enige dagen kosten voordat het gevoel ‘thuis’ te zijn weer grotendeels terug is.

U bent hier